En bombe under kulturlivet?

Pia Stræde Palmelund, Martin Østervig Larsen, Marianne Grymer Bargeman, Kristian Krog, Kirstine Schiess Højmose, Jacob Eriksen, Charlotte Mors og Marc Sejr Eggen. Debatindlæg bragt i Kulturmonitor.

JYSKE KULTURLEDERE: REFORM AF SUNDHEDSVÆSEN KAN BLIVE EN BOMBE UNDER KULTURLIVET

Debatindlæg af: Pia Stræde Palmelund (Slagteriet, Holstebro), Marianne Grymer Bargeman (Godsbanen, Aarhus), Kristian Krog (Maltfabrikken, Ebeltoft), Marc Sejr Eggen (Kulbroen, Aarhus), Jacob Eriksen (Sound Art Lab, Struer), Charlotte Mors (Performing Arts Platform, Aarhus), Kirstine Schiess Højmose (Aarhus Billedkunstcenter, Aarhus), Martin Østervig Larsen (Epinion). Bragt i Kulturmonitor d. 27.09.2024.

Som repræsentanter for tværgående netværk, der tilsammen repræsenterer hundredvis af kulturaktører og kunstnere på tværs af fagligheder og geografi, er vi stærkt bekymrede for vilkårene for kulturlivets udvikling i fremtiden.

Vi har fulgt regeringens udspil til en sundhedsreform og ser med forundring, at den indeholder en anbefaling om at fjerne regionernes mulighed for at arbejde med kultur. Det vil få store konsekvenser for især de jyske kommuners kulturliv, hvis det forslag bliver til lov.

”Små penge” med stor effekt

Det er bekymrende, at den rolle, regionerne spiller for os kulturinstitutioner, slet ikke anerkendes af regeringen. Selvom det målt i økonomiske termer kan synes ubetydeligt ift. sundhedsområdet, så løfter regionerne (ikke mindst i det jyske og ikke mindst i Region Midtjylland) en vigtig opgave på kulturområdet ved at bidrage til at sætte nye standarder for strategiske udviklingsprojekter i kultursektoren og mellem kultursektoren og andre sektorer. Herude, hvor der er længere mellem kulturinstitutionerne og byerne, er der et klart behov for at udvikle samt skabe sammenhæng og netværk på tværs, som aldrig vil kunne løftes af den enkelte kommune.

Kulturinstitutionerne har brug for innovationsmidler til det regionale og tværgående kultursamarbejde. Uden midler fra Region Midtjylland ville vores to netværk Art Hack og Regionale Kulturcentre – platforme som går foran på nationalt plan med at skabe nye partnerskabsmodeller, videndeling og kompetenceudvikling – ikke eksistere.

Regionens støtte og kompetente rådgivning giver os mulighed for bl.a. at undersøge og synliggøre effekten af kultur og iværksætte konkrete projekter som fx udviklingsprogrammet Ovation, der har hjulpet hundredvis af kunstnere og kreative til at skabe mere bæredygtige forretninger og arbejdsliv. Herudover giver regionen mulighed for at få rådgivning til EU-ansøgninger, hvilket også er meget værdsat.

Regionens puljemidler fungerer ofte som første investering i projekter og initiativer. Disse investeringer danner en vigtig trædesten i forhold til yderligere finansiering fra private fonde, egenindtjening mv. Herudover har regionen også Den Jyske Kunstfond, som yder væsentlig støtte til kulturprojekter i regionen.

Det unikke i det regionale giver større muskler

Vi risikerer at miste de regionale kendetegn og sætte kulturlivets udvikling år tilbage, uden regionernes evne til at binde det hele sammen. Danmark er ikke et stort land, men vi har ofte set, at vi kan noget særligt sammen på tværs i regionerne. Kulturen, foreningslivet, de særlige egnsspecifikke kulturer, nye traditioner og udviklingstiltag er der, hvor vi samles.

Hvordan forestiller man sig at denne rolle skal varetages i fremtiden, hvis ikke regionerne gør det?

Forrige
Forrige

Budgetforlig: Kunsten og kulturen er blevet fravalgt

Næste
Næste

VIL DU VÆRE MED I VORES BESTYRELSE?