Spare-katalogets konsekvenser

aarhus kommunes spareplaner rammer scenekunsten hårdt

Torsdag d. 17. november var Performing Arts Platform vært ved et møde om de besparelser, som er foreslået fra hhv. Magistraten for Kultur og Borgerservice og Magistraten for Børn og Unge; forslag som vil have store konsekvenser for kulturens og i særdeleshed scenekunstens område.

På mødet fik vi en konkret og faktuel indføring i de konsekvenser, besparelserne - hvis de vedtages, som de ser ud nu - vil have for en række scenekunstinstitutioner og ikke mindst de mange samarbejdspartnere og borgere, som har glæde af netop de tilbud og indsatser, der nu er i fare for at forsvinde.

Medlem af Aarhus Kommunes Kunstråd, Karen Nordentoft, gav en indsigtsfuld beskrivelse af nogle af de konsekvenser, Kunstrådet har haft særligt fokus på i deres høringssvar, mens Aarhus Teater, Teater Katapult, Bora Bora - Dans og visuelt teater, Teaterhuset Filuren samt OPGANG2 TURNÉTEATER gav et overblik over de konsekvenser, forslagene vil have for hver enkelt institution og deres samarbejdsrelationer.

Det samlede scenarie gjorde ondt at lytte til.

Det, der især ramte alle i rummet, var forståelsen af, at kulturområdet i Aarhus leverer ufatteligt meget merværdi for de investeringer, Aarhus Kommune gør i de enkelte institutioner og programmer. Denne merværdi opstår i høj grad igennem en god evne til at tiltrække yderligere ressourcer fra statslige og private fonde, naturligvis baseret på den allerede eksisterende investering fra kommunen og - ikke mindst - på baggrund af en helt grundlæggende og meget stærk evne til at SAMARBEJDE sig til høje ambitioner, unikke ideer og store succeser. Alt sammen merværdi, som kommer mange samarbejdspartnere og aarhusianske borgere - både børn, unge og voksne - til gode.

Aarhus Kommune har gennem mange år udvist stor forståelse for netop denne sammenhæng og har således bidraget til at skabe en mangfoldighed af kunstnerisk og kulturel merværdi til aarhusianerne gennem tværgående samarbejder og kloge investeringer i byens kulturliv. Derfor undrer det også, at man forbindelse med budgetforliget, som blev indgået dette efterår - og de deraf følgende aktuelle sparekataloger - synes at have lagt denne kløgt og indsigt til side.

For den særlige evne til at samarbejde, samfinansiere og samskabe sig til merværdi er som et fint afstemt urværk; hver enkelt del synes måske ikke af meget i sig selv og derfor synes konsekvenserne af at fjerne nogle enkelte elementer måske umiddelbart overskuelige. Men sandheden er, at et enkelt manglende tandhjul kan være ødelæggende for hele urværket.

For scenekunstens område - som jo er det felt, Performing Arts Platform har fokus på - er det i alt fald helt sikkert, at de foreslåede besparelser fra både MKB og MBU og den foreslåede flytning af Bora Bora til alt for små lokaler kommer til at have meget større og mere ødelæggende betydning og rækkevidde, end man umiddelbart kan læse sig til i forslagene.

Vi opfordrer til, at politikerne sikrer sig en grundig indsigt disse fine og meget betydningsfulde sammenhænge, inden de går videre med beslutningsprocessen - og vi står gerne til rådighed med en kop kaffe og en dialog om scenekunstens urværk.

Forrige
Forrige

LANCERING AF IETM AARHUS 2023

Næste
Næste

IETM AARHUS 2023