Scenekunstens priser 2018

Efter afstemning blandt 3 nominerede forestillinger, valgte publikum Årets forestilling 2018, som blev Den jyske Operas opsætning af Passageren – instrueret af Philipp Kochheim.

Juryen, der indstillede forestillingen skrev bl.a.: ”Et dramatisk og filosofisk påtrængende emne sat i moderne effektfuld og inddragende musik af Mieczyslaw Weinberg. Operaen kræver, at man følger med i det konglomerat af informationer, stemninger, sprog og ikke mindst fortielser, som væves sikkert sammen til en fortælling, der fængsler fra ouverturens første tone til sangernes sidste konfrontation på scenen.”

Prisen for årets APPLAUS 2018 gik til Andreas Constantinou og hans GENDERhouse Festival. Andreas gjorde med sin festival Aarhus pink sidste efterår og satte byen på det kunstneriske land- og verdenskort som en by, der kan rumme – og rummer – queer kunst og scenekunst af og med kunstnere, som vover at gå nye veje.

Priserne blev uddelt ved arrangement afholdt af Performing Arts Platform fredag den 25. januar 2019 i forbindelse med afholdelse af årets nytårskur.

Endelig blev en ny pris uddelt – nemlig Årets Pinspot, der gives som en anerkendelse – og den blev i år givet til Scenekunsthus Aarhus. Personerne bag Scenekunsthus Aarhus i Knudrisgade insisterede på, at der var et behov for et hus, hvor byens og oplandets vækstlag kunne arbejde med sine ideer. I marts 2018 åbnede Scenekunsthus Aarhus, som i dag er et aktivt hus, der præsenterer forestillinger, visninger, fester, workshops og meget mere.

Det er Performing Arts Platform, der står for uddeling af priserne – og juryen, der udpeger Årets APPLAUS og Årets Pinspot samt nominerer til årets forestilling består af følgende personer:

  • Astrid Guldhammer: Børnekulturkonsulent v/ Børnekulturhuset, Aarhus.
  • Dorthe Hansen Carlsen: Skuespiller, instruktør og performancetræner, hansencarlsen.dk.
  • Erik Farmann: Journalist, lektor og kulturkonsulent.
  • Mette Rønne: Skuespiller, teaterleder og kulturentreprenør
  • Jakob D. A. Nicolaisen: Journalist, kommunikationsrådgiver, J-DAN Kommunikation

Til Årets Forestilling 2018 nominerede juryen følgende 3 forestillinger: 

  • Passageren / Den Jyske Opera
  • En Spøgelseshistorie/ Teaterhuset Filuren
  • Den Grønlandske Mand / Teater freezeProductions & Grønlands Nationalteater

Juryens motivationer for forestillingerne kan læses på https://stiften.dk/kultur/Saa-skal-der-uddeles-scenekunstpriser-Vaer-med-til-at-stemme-paa-din-favorit/artikel/554323 

Og de kan læses i fuld længde her på siden om Årets forestilling


Årets APPLAUS 2018: ANDREAS CONSTANTINOU – GENDERhouse Festival

The GENDERhouse Festival med Andreas Constantinou som primus motor gjorde Aarhus pink sidste efterår og satte byen på det kunstneriske land- og verdenskort som en by, der kan rumme – og rummer – queer kunst og scenekunst af og med kunstnere, som vover at gå nye veje.

Vores personlige og fælles identitet kom spil, og med en understrøm af humor, trods de til tider svære emner, formåede festivalens program at puffe til grænser og gøre forskellighed ufarligt. Der var ingen tomme kalorier på scenen, men heller ingen løftede pegefingre. Festivalens program strakte sig bredt og havde ikke kun til formål at underholde et publikum, men også at tage publikum med i samtalen om, hvad det vil sige at være menneske i dag – i verden, i vores samfund og i Aarhus.

Hvordan oplever kulturkristne aarhusianere det for eksempel, når en kvinde fortolker biblen ved hjælp af en dildo og homoseksuelle dansere? Eller når byen får sit eget Red Light distrikt, hvor en næsten nøgen kvinde udstilles.

Festivalen havde også et ønske om at udvikle. Der var møder mellem producenter fra byen og producenter fra de programsatte kunstnere, og festivalen bragte også mange af byens kulturinstitutioner sammen i et samarbejde for at løfte byen i en hyldest af rummelighed, forskellighed og væren i alle regnbuens farver. På den måde skabte The GENDERhouse Festival rammen for, at kunstinstitutionerne kunne sende et samlet signal om, hvad kunst kan i samfundsdebatten, og vi fik muligheden for at hjælpe hinanden, forstå hinanden bedre – og lur mig om ikke nye samarbejder titter frem i fremtiden som et resultat heraf.

Der var en understrøm af generøsitet, som gennemsyrede festivalen, og den har sat varige spor i de involverede partnere, publikum og kunstnerne. 

Kærlighed er kærlighed, køn er køn og kunst er kunst. Det er ikke vigtigt til hvem, med hvem eller af hvem. Vi hører alle sammen til her i byen, i samfundet og i verden.

Juryen for Scenekunstpriserne ved Performing Arts Platform ønsker med tildelingen af ÅRETS APPLAUS at takke for det arbejde Andreas Constantinou, sammen Kirstine Marie Bauning og hele holdet bag The GENDERhouse Festival, har gjort for byen og kunsten. Vi håber at se endnu en festival de kommende år.


Årets Pinspot 2018

Årets Pinspot er en anerkendelse, som Juryen for Scenekunstpriserne ved Performing Arts Platform kan vælge at give, hvis noget særligt har vist sig.

En Pinspot oplyser meget klart et afgrænset område såsom et særligt tiltag, en særlig organisation eller for eksempel en særlig begivenhed.

Det er første gang Årets Pinspot gives, og den går til både et tiltag, en organisation og en særlig begivenhed.

For år tilbage begyndte en kamp for at opnå en drøm. Der blev skrevet, talt, råbt, bedt, sågar sunget. Og mange gode kræfter samlede sig. Det mundede ud i, at kælderen i en uendelig trist kommunal bygning, nu bugner af liv.

Vi taler selvfølgelig om Scenekunsthus Aarhus.

Vi vil gerne lette på hatten for de kreative og vedholdende kræfter, som har fået Scenekunsthus Aarhus op at stå. I insisterede på, at der var et behov for et hus, hvor byens og oplandets vækstlag kunne arbejde med sine ideer – og I har bevist, at det var rigtigt.

I marts 2018 åbnede I op i Knudrigsgade  – og siden da har grupper og enkeltpersoner nydt godt af jeres lokaler. I arrangerer og står bag præsentation af forestillinger, visninger, fester, workshops og meget mere.

Og …  lad os lige dvæle lidt ved workshops. Vi håber, at det er noget, I vil blive ved med – at I vil holde fast i at lade jer udfordre af kræfter udenfor huset. I skal blive ved med at teste vingerne udenfor reden og vise jeres arbejde for omverden.

I et hus som jeres, med et stærkt sammenhold og holdånd, er der ofte en fare for at lukke sig om sig selv og blive verdensmestre i sin egen baggård. Men den fare har I spottet – og I undgår den ved blandt andet at invitere dygtige folk ind for at skubbe til jer. Bliv ved med det, det er vigtigt.

Vi, Juryen for Scenekunstpriserne ved Performing Arts Platform, vil gerne takke jer for jeres store arbejde. Vi glæder os til at se resultatet af jeres indsats i de kommende år og til at se, hvordan flytningen til Tage Hansens Gade vil påvirke huset. Og selvom det etablerede scenekunstmiljø måske ikke – endnu –  er faste gæster hos jer, så tro ikke, at vi ikke har set jer, for det har vi. Og vi bliver ved med at holde øje.

Stort tillykke med Årets Pinspot 2018.


Om priserne

Årets Forestilling 2018
– scenekunstens forestillingspris.

Til Årets Forestilling nominerer juryen 3-4 forestillinger blandt de forestillinger, som i årets løb er produceret af århusianske scenekunstnere eller teatre.  De nominerede forestillinger lægges til offentlig afstemning gennem Aarhus Stiftstidende. Herfra er det op til læserne/publikum at afgøre hvilken forestilling, der får prisen for årets forestilling.

Årets Applaus 2018
– scenekunstens ærespris
Årets Applaus tilfalder en person eller organisation, der på særlig vis har udmærket sig og gjort en stor indsats for det århusianske scenekunstmiljø eller for udviklingen af scenekunsten. Modtageren af Årets Applaus udvælges af juryen.

Årets Pinspot 2018
– scenekunstens anerkendelse
Dette er ikke en pris men en anerkendelse. Den gives ikke nødvendigvis hvert år.
Juryen kan med Årets Pinspot sætte fokus på en kunstner, organisation eller gruppe – et koncept, tiltag eller lignende, som er værd at bemærke.

Prisen er designet af Maya Emilie Enevoldsen, 2015

Tidligere prismodtagere

2017
Publikumsprisen: A Snowball’s Chance in Hell (Don Gnu)
Teaterprisen: Jesper de Neergaard
Her er link til artikel i Stiften fra 19. januar 2018 om uddelingen.

2016
Publikumsprisen: Store Illusioner (Thalias Tjenere)
Teaterprisen: Janicke Branth

2015
Publikumsprisen: Don Quichotte (Den Jyske Opera)
Teaterprisen: Ernst Steen Hansen

2014
Publikumsprisen: Faldet 2.0 (Primdahl & Schwarz)
Teaterprisen: Christian Ludvigsen

2013
Publikumsprisen: Kvinde kend dit skab (Don Gnu)
Teaterprisen: Hanne Trap Friis